sobota, 09 sierpnia 2025
Portal Informacyjny w UK, Wielkiej Brytanii | Polish Community Online in the United Kingdom

r e k l a m a  |

Dofinansowanie do wynajmu mieszkania
Rozmowy na temat mieszkań i nieruchomości - wynajem, zakup, porady i formalności. Dołącz do dyskusji lub rozpocznij nowy temat.
W dół12
TEMAT: Dofinansowanie do wynajmu mieszkania
Dofinansowanie do wynajmu mieszkania 15 lat(a), 4 mies. temu  
Witam, czy w Szkocji jest możliwość uzyskania dofinansowania do wynajmowanego mieszkania?
mora_nova

Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Re: Dofinansowanie do wynajmu mieszkania 15 lat(a), 4 mies. temu  
mora_nova napisał:
Witam, czy w Szkocji jest możliwość uzyskania dofinansowania do wynajmowanego mieszkania?

A gdzie mieszkasz? bo to zależy chyba od miasta. W Edynburgu jest np. taki program:
benefitsonline.edinburgh.gov.uk/cec_hctb_10/InteractionMgr?action=claim
kamsta

Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Re: Dofinansowanie do wynajmu mieszkania 14 lat(a), 11 mies. temu  
chodząc do collegu na full time możesz dostać dofinansowanie
Anita

to sie nazwya housing benefit prawdopodobnie. Ksiazka na 300 stron do wypelnienia jako aplikacja a jedyne co mozesz wywalczyc to pare funciorow tygodniowo. Nie warto.
szkot_77
Moderator
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika

ja mam hausing benefit i nie było trudno go dostać mało wypełaniania i decyzja w 2-3 tygodnie oczywiście zależyod tego ile zarabiasz itd.
jola

to w koncu jak z tym housing benefit jest? dużo wypełniania - kiedyś koleżanka opowiadała mi że wszystko trzeba im pokazac jakies wyciągi z konta i inne takie. A ile mozna maksymalnie dostać na przykład całość za mieszkanie czy tylko council tax?
mora_nova

To niestety tylko skromne dofinansowanie do tego co ty placisz za mieszkanie, a council tax (benefit), to jeszcze inny rodzaj benefitu niz housing benefit. Nie moze byc zbyt latwo. Jak masz zamiar sie ubiegac o ktorys z nich to najpierw na jednej ze stron .gov poszukaj sobie "kalkulatora" zeby wyliczyc ile mozna dostac i czy to wogole jest warte zachodu. Jak opare lat temu aplikowalem na oba to wyszlo, zdaje sie cos ok £15 na miesiac za oba benefity, a do tego musisz byc na kazde pierdniecie, bo jak nie zadzwonisz zeby cos uaktualnic to albo ci zabiora albo jeszcze kaza oddawac. Zastanow sie czy warto. Moze lepiej cos kupic? Pomysl o domu lub mieszlaniu z "shared ownership" z jednego z wielu housing association. Mysle ze to dobre rozwiazanie.
szkot_77
Moderator

ale na takie mieszkania długo sie czeka jeżeli w ogóle sie dostanie
Anita

Re: Dofinansowanie do wynajmu mieszkania 14 lat(a), 10 mies. temu  
nie lubie sie babrac w kredytach a poza tym nie wiem czy chce zostać tu na stałe bądź na dłuższy okres wiec zakup mieszkania odpada. A z tym kalkulatiorem to byłabym wdzięczna gdyby udało ci sie gdzieś znaleźć bo mi niestety nie udało sie
mora_nova

Re: Dofinansowanie do wynajmu mieszkania 14 lat(a), 9 mies. temu  
Mi ostatnio odmówili Housing benefit i Council Tax Benefit z powodu wysokich zarobków mojego męża, ja nie pracuję i nie mamy żadnych benefitów.
Do wypełnienia jest około 20 stron, bardzo proste.
Część niektórych ie dotyczy np jak ktoś nie jest studentem i np jeżeli nie prowadzi własnej działalności to już ma mniej do wypełnienia.
Dokumenty jakie musiałam złożyć to:
Homo office męża
NIN mój i męża
Wyciąg z banku za 2 miesiące
odcinki z wypłat też z 2 miesięcy
list od agencji z której wynajmujesz mieszkanie
no i jak ma się jakieś benefity to decyzje o przyznaniu i wsio.

Moja jedna znajoma dostała 200 funtów dodatku na miesiąc a druga 200 funtów i nie wiem czy to są grosze.

Na decyzję czekałam 6 dni.
Baśta

Do góry12
Moderatorzy: kwiatuszek, szkot_77

PASAŻ POLEMI - OFERTY SPECJALNE

alt
TanieKosmetyki
Oferujemy największy wybór polskich marek kosmetycznych. Wygoda...

Furniture4less
W naszym sklepie Furniture4Less.eu znajdziesz dokładnie to, czego...
alt
Osteopatia, Kręgarz, Masaż Leczniczy, Fizjoterapia Dorosłych i Dzieci
Gabinet Osteopatii, Kręgarz i Chiropraktyk oraz Masaż Leczniczy i...

Polska apteka internetowa w UK
Polska apteka internetowa w UK FamilijnaPolska apteka internetowa...

Pozostałe oferty

Tesco Tesco.com
Tesco.com oferuje szeroka gamę produktów i usług -...
Express Bus (Paczki, przewóz osób)
EXPRESS BUS Podkarpacie to firma transportowa z...
thetrainline thetrainline
System rezerwacyjny, oferujący bilety kolejowe na...
Columbus Direct Travel Insurance Columbus Direct Travel Insurance
Wiodąca firma ubezpieczeniowa specjalizująca się...