środa, 07 maja 2025
Portal Informacyjny w UK, Wielkiej Brytanii | Polish Community Online in the United Kingdom

r e k l a m a  |

Pogaduchy o emigracji :)
Hyde park - rozmowy na każdy temat i o każdej porze!
Dołącz do dyskusji lub rozpocznij nową. Poznaj inne osoby i nawiąż trwałe znajomości.
W dół123
TEMAT: Pogaduchy o emigracji :)
Re: Pogaduchy o emigracji :) 13 lat(a), 5 mies. temu  
Pewnie na początku wszyscy przyjechali z tego samego powodu, ale w trakcie przynajmniej w moim wypadku tak było, zobaczyłam jak wielka jest róznica między Wielką Brytanią i Polską i wcale nie chodzi o zarobki ale sami Brytyjczycy, życie i jego jakość
bonique

Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Re: Pogaduchy o emigracji :) 13 lat(a), 5 mies. temu  
emigrantka napisał:
A co was przywiodło akurat do Szkocji albo Anglii? i akurat do tego miasta w którym jesteście? bo ja przyjechałam do znajomej

spora odległość od polskiego burdelu...
Wiewióra

Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Re: Pogaduchy o emigracji :) 13 lat(a), 4 mies. temu  
A mówią że Polacy na emigracji tęsknią za Polską
emigrantka

Re: Pogaduchy o emigracji :) 13 lat(a), 3 mies. temu  
Tęskni się za pewnymi rzeczami - znajomi, imprezy i miłe wspomnienia ale ogólnie za Polską to nie
marketingowiec

Re: Pogaduchy o emigracji :) 13 lat(a), 3 mies. temu  
Na emigracji czy nie, dla mnie szczęście jest najważniejsze:)
różyczka
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika

Re: Pogaduchy o emigracji :) 13 lat(a), 2 mies. temu  
Przykre jest to że aby można było się realizować trzeba niejako uciekać ze swojego kraju
zielonooka

Wędrówki ludów były od zawsze więc to w pewnym sensie normalne że ludzie się przemieszczają
mora_nova

Moja przyczyna, to służbowe przeniesienie ;p

I zgodziłem się, bo w przeciwieństwie do innych krajów które znam, to UK jest strasznie swojskie. Idę pieć kroków i jakiś dziadek po angielsku gada -to jest szok, albo że samochody po niewłaściwej stronie - ale szok dlatego, że poza tym kraj jest tak mocno znajomy, swoiski...
I w sumie lepszy był dal mnie wyjazd z dużego polskiego miasta do małego 40 tysięcznego byłego Camelotu, niz przenosiny do Wawy

W sumie finansowo jakoś dużo lepiej nie wychodzę - z wynajmowaniem ciężko mi cokolwiek zaoszczędzić, a jeszcze rodzinie w Polsce chociaż rachunki opłacić. Jakbym mógł jeszcze dla rodziny pracę znaleźć .. ale żona polonistka ....o.O
Ale co tam ... przygoda ;P
Pawel

Dziwne że skoro przeniesli cię służbowo to że musisz opłacać mieszkanie zazwyczaj tego typu rzeczy są w pakiecie bo moja znajomej też w ten sposób zaproponowano
mora_nova

Bo to nie jest przeniesienie tymczasowe ( oo szkoda, że nie zrobili z tego stałej delegacji - majątek bym zbił ;p ) tylko relokacja. Także kase na samo przeniesienie dostałem, ale i tak było tego niewiele i na szczęście miła finansówka się zlitowała i zapłaciła mi za początkowy hotel/przelot/zastaw i pierwszy miesiąc wynajmu.
Tragedii nie ma ale w Polsce po zapłaceniu rachunków zostawało mi więcej ;P Ten chol... wynajem wszystko zjada - a wynająłem trochę na wyrost w nadziei, że rodzina się za mną sprowadzi szybko. Ale może to i tak nie koniec wędrówek ludów, kto wie - w końcu "where I lay my head is home!" ;P
Pawel

Do góry123
Moderatorzy: kwiatuszek, szkot_77

PASAŻ POLEMI - OFERTY SPECJALNE

MOLSO - Polski Fryzjer
MOLSO - Polski Fryzjer w Glasgow
Profesjonalne usługi fryzjerskie - Strzyżenie, modelowanie,...

Furniture4less
W naszym sklepie Furniture4Less.eu znajdziesz dokładnie to, czego...

Expert Claims
Specjalizujemy się w odszkodowaniach powypadkowych. Podejmujemy...
Emano
Emano
Materiały szkoleniowe na brytyjskie prawo jazdy - książki, kodeks,...

Pozostałe oferty

alt Studia Online - Wyższa Szkoła Lingwistyczna (Szkoły / Kursy / Korepetycje)
WSL oferuje wszystkim Polakom na Wyspach możliwość nauki...
Express Bus (Paczki, przewóz osób)
EXPRESS BUS Podkarpacie to firma transportowa z...
Intymna.pl Intymna.pl
Sklep oferuje szeroki asortyment bielizny damskiej oraz...
Hostelbookers Hostelbookers
Niedrogie zakwaterowanie na całym świecie bez opłat...