środa, 20 sierpnia 2025
Portal Informacyjny w UK, Wielkiej Brytanii | Polish Community Online in the United Kingdom

r e k l a m a  |

Piwowarstwo w domu
Hyde park - rozmowy na każdy temat i o każdej porze!
Dołącz do dyskusji lub rozpocznij nową. Poznaj inne osoby i nawiąż trwałe znajomości.
W dół1234567
TEMAT: Piwowarstwo w domu
Re: Piwowarstwo w domu 14 lat(a), 10 mies. temu  
a w UK mozna cos takiego robić to nie jest nielegalne? tak jak bimber w Polsce?
kazach

Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

piwo to piwo, bimber to bimber.

ja pedze wino narazie, bo w fermentacj stawiam pierwsze kroki. w przyszlym roku chce gazowany cider zrobic, ale uzyje kegi zamiast butelek, uzywana mozna calkiem niedrogo wyrwac, a nie ma ryzyka eksplozji btw jak dlugo trwa fermentacja piwa? i ile potrzeba czasu na sklarowanie? uzywasz jakis przyspieszaczy do kolarowania? bo o konserwanty nie pytam skoro gaojesz je wtorna fermentacja
pampuch
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

makaron napisał:
Michał Michałowski napisał:
wciągnął mnie ten pomysł ale obawiałbym sie że mi chatę rozjeb... jak źle podłącze rurki ;]

To nie bimber. Nic nie wybuchnie... no butelki moga trzasnac jak sie piwo nagazowuje... ale jesli robimy wszytsko zgodnie z zasadami sztuki nic nie powinno sie stac.

a jest gdzieś w necie instrukcja, rozrysowane wszystko jak do czego podłączyć itp?

makaron napisał:
wciągnął mnie ten pomysł ale obawiałbym sie że mi chatę rozjeb... jak źle podłącze rurki ;]

To nie bimber. Nic nie wybuchnie... no butelki moga trzasnac jak sie piwo nagazowuje... ale jesli robimy wszytsko zgodnie z zasadami sztuki nic nie powinno sie stac.

a jest gdzieś w necie instrukcja, rozrysowane wszystko jak do czego podłączyć itp?

Po polsku
www.piwo.org
www.browar.biz (część forum, generalnie strona poswiecona piwu)
www.browamator.pl

po angielsku
www.scottishcraftbrewers.org (mojego autorstwa)
thehomebrewforum.co.uk/
www.jimsbeerkit.co.uk

po amerykansku
www.homebrewtalk.com/
makaron

Generalnie w UE fermentacja na własne potrzeby jest legalna (piwo, wino, cydry itd). Problem się zaczyna z destylacją, ta jest legalna tylko w nielicznych krajach.
makaron

pampuch napisał:
piwo to piwo, bimber to bimber.

ja pedze wino narazie, bo w fermentacj stawiam pierwsze kroki. w przyszlym roku chce gazowany cider zrobic, ale uzyje kegi zamiast butelek, uzywana mozna calkiem niedrogo wyrwac, a nie ma ryzyka eksplozji btw jak dlugo trwa fermentacja piwa? i ile potrzeba czasu na sklarowanie? uzywasz jakis przyspieszaczy do kolarowania? bo o konserwanty nie pytam skoro gaojesz je wtorna fermentacja

Butelki są najlepsze. Mam 4 kegi, i jest problem, bo po podłączeniu lini masz max 4 tygodnie do wypicia zawartości. Na dodatek cydr, piwo jest najlepsze przez tydzień, możę półtora, poźniej powoli się zaczyna psuć. No i bardzo trudno nagazować piwo/cydr a później go mocno nagazowanego wypchnąć z beczki.
makaron

jakim wy językiem do mnie mówicie
mora_nova

mora_nova napisał:
jakim wy językiem do mnie mówicie

Po polsku, ale jak chcesz mogę przetłumaczyć na angielski
makaron

Właśnie dzisiaj przelałem do kega coś ala witbier. Generalnie piwo poza jęczmieniem i pszenicą, zawiera przyprawy jak kolenra indyjska i skórka pomarańczowa, do tego odrobina chmielu Piwo ma aromat pomarańczowo/przyprawowy. Za miesiąc powinno się nagazować i dojrzeć. Zapraszam na degustację
makaron

a w jakim mieście mieszkasz?
Marica laska

Do góry1234567
Moderatorzy: kwiatuszek, szkot_77

PASAŻ POLEMI - OFERTY SPECJALNE

alt
Osteopatia, Kręgarz, Masaż Leczniczy, Fizjoterapia Dorosłych i Dzieci
Gabinet Osteopatii, Kręgarz i Chiropraktyk oraz Masaż Leczniczy i...

Darius Roofing Services
Świadczę usługi dekarskie od 2008 roku. Zajmuje się naprawą...
alt
TanieKosmetyki
Oferujemy największy wybór polskich marek kosmetycznych. Wygoda...

TONIO MIĘDZYNARODOWE PRZEKAZY PIENIĘŻNE
TONIO - Przekazy pieniężne z Wielkiej Brytanii do Polski i z...

Pozostałe oferty

Tooled-up Tooled-up
Sklep oferuje szeroką gamę produktów motoryzacyjnych,...
Promod Promod
Promod jest jedną z czołowych firm z branży...
alt MdsParcel.com - Serwis Paczkowy z/do Polski £16.99 / 30kg (Paczki i przewóz osób)
MdsParcel.com oferuje wysyłkę paczek z UK do Polski i z...
Dell Dell
Dell to wiodąca na rynku światowym marka komputerowa....